food-for-thought

Direktlänk till inlägg 5 mars 2015

Sup brah

Av They is trying to kill me - 5 mars 2015 13:02

Ämnena finns även i svenska produkter, och rådet från experter är att minimera parfymerade produkter för småbarn

I sex av de tio parfymerna som Norska Forbrukerrådet testade hittades ämnen som i försök på djur har visat sig vara hormonstörande. Hormonstörande ämnen kopplas till bland annat cancer, diabetes typ 2 och infertilitet.

 

Samtliga undersökta parfymer innehöll en rad allergiframkallande ämnen. Tre av produkterna visade sig också innehålla ämnet lyral som EU:s vetenskapskommitté ville förbjuda redan 2011 eftersom det är starkt allergiframkallande. Då slog experterna bakom rapporten fast att redan små doser kan leda till hälsoproblem.


Bör inte användas

Klädkedjan Zaras Baby Girl Eau de Toilette och Baby Boy Eau de Toilette innehåller lyral, liksom Justin Bieber The Key Parfum Rollerball.

”Alla produkterna i testet innehåller ämnen som kan vara skadliga. Det är produkter som vi inte rekommenderar barn och ungdomar att använda”, säger Forbrukerrådets direktör Randi Flesland i ett pressmeddelande.

”När man gör produkter som riktar sig mot barn och ungdomar bör det vara självklart att de inte ska innehålla sådana skadliga ämnen.”

Lena Nohrstedt, utredare på kosmetikaenheten på Läkemedelsverket, säger att ämnena får användas i Europa och därmed i Sverige. Men de ska deklareras.

— Är man allergisk så ska man kunna se vilka ämnen som produkten innehåller, så man kan välja om man vill använda den eller inte, säger hon.

En analysrapport som myndigheten presenterade 2013 visade att många produkter som riktades mot barn och ungdomar innehöll allergiframkallande ämnen.

— Vi bedrev tillsyn i samband med det. De fel vi hittade var om ämnena inte var deklarerade, och det drev vi att det skulle göras. Några gjorde det, andra drog tillbaka sina produkter på marknaden, säger Nohrstedt.


Ungdomar manas hålla igen

Läkemedelsverkets generella råd är att barn inte ska använda parfymerade produkter eftersom de är allergiframkallande. Svårare kan det vara med ungdomar, som kanske vill spreja på sig tjocka lager med parfymerade produkter. Försök att få dem att hålla igen, är rådet.

— Vad gäller äldre barn och ungdomar kan man försöka få dem att inte använda det som finns kvar på huden. Till exempel så är parfymerat schampo okej eftersom det sköljs bort, men deodorant sitter kvar och det handlar om kontaktallergi.


TT: Hur vanligt är det att parfymerade produkter används på små barn?

— Jag har inga siffror men min uppfattning är att det inte är så jättevanligt i Sverige, om man jämför med till exempel Sydeuropa. Många föräldrar här vill använda så skonsamma och parfymfria produkter som möjligt.


Artikel här


 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av They is trying to kill me - 10 februari 2019 12:55


Dags för nytt krig för olja för USA som har börjat redan under Obama's tid då han i princip införde ett handelsembargo mot Venezuela för mediciner, som ska vara alla människors rättighet att få ta del av. Nu ett par år senare, medans situationen har ...

Av They is trying to kill me - 16 januari 2019 12:57


Det här är något som man tänker rent spontant borde vara något som skall vara på alla löpsedlar och nyhetsmorgonsoffor men icket. Varför kan man ju alltid undra...       “People with depression have overactive default mode networks and ...

Av They is trying to kill me - 16 januari 2019 12:51

En riktigt krigare som kämpar för att hans forskning skall tas seriöst. Han har även tillverkat några produkter från olika svampar som har otroliga egenskaper för människan.     ...

Av They is trying to kill me - 16 januari 2019 12:37


Dalai Lama är en spännande människa, han har många intressanta saker att dela med sig av. "When I was about 19 or 20 I developed a curiosity about science that had begun with an interest in mechanical things and how they worked. In China in 1954...

Av They is trying to kill me - 16 januari 2019 12:28


Så fort det börjar diskuteras om människorna som deltar på bland annat Bilderberg-möten så är det konspirationer hit och dit som helt plötsligt kastas ut av kontrollerad media, det om något borde vara en varningsklocka för människor. Så fort det börj...

Skapa flashcards